Selentabletter motverkar selenbrist och kan hjälpa dig till ett friskare liv

Selentabletter

Selentabletter hjälper dig att tillgodose behovet att selen. För om du inte får i dig tillräckligt med selen så riskerar du hälsan och kan bli sjuk. Exempelvis ökar risken att råka ut för olika typer av cancer om du har selenbrist. Selenbrist kan även förorsaka hypotyreos, vilket gör att kroppen går på lågvarv och då kan en hel del negativa symptom uppstå. Men får vi inte i oss tillräckligt med selen via maten? På grund av selenfattiga jordar i Sverige, så är seleninnehållet i maten lågt och därför kan det vara en bra idé att äta selentabletter för att förhindra brist.


Tips på selentabletter


Selen är bra till mycket

Selen i rätt mängd har en väldigt positiv verkan på kroppen. Selentabletter hjälper dig att få i dig den mängd selen som du behöver. Kolla nedan vad kvalitativa selentabletter kan göra.

Selen…

 • stärker immunförsvaret
 • är bra för ämnesomsättningen
 • är en kraftfull antioxidant och skyddar mot fria radikaler
 • kan förebygga och hjälpa mot cancer
 • bidrar till normal sköldkörtelfunktion
 • är bra för spermaproduktionen
 • motverkar hjärt- och kärlsjukdom
 • förebygger tidigt åldrande
 • bidrar till kvalitén hos hår, hud och naglar
 • är bra för nervsystemet
 • motverkar virus
 • har en avgiftande verkan (detox)
 • är bra mot åldrandet
 • stärker effekten av E-vitamin

Därför ska vi äta selentabletter

Selen är en livsviktig mineral. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler och därmed en mängd sjukdomar och åldrande. Selen har även en rad andra fördelar. Det är bra för hjärtat och andra musklers funktioner. Selen är även bra för levern och har en avgiftande verkan, t ex så det bra vid utrensning av kvicksilver som är en tungmetall. Dessutom behövs selen för att producera sköldkörtelhormoner samt för en bra sköldkörtelfunktion. Och skulle det råda brist på selen så kan man få hypotyreos – underfunktion av sköldkörteln, vilket gör att kroppen går på lågvarv. Vanliga symptom då är man är trött, deprimerad, tappar mycket hår, fryser, lätt går upp i vikt och man kan även få huvudvärk och sömnproblem.

Hur är det om man äter allsidigt?

Men är det inte bara då att äta allsidigt som de flesta säger för att man ska få i sig all näring och få tillräckligt med selen. Problemet är att jordarna i Sverige har bland det lägsta innehållet av selen i världen, vilket gör att det är svårt att få i sig den rätta mängden av selen om man inte tänker på vad man äter.

Tänk på att en paranöt täcker upp hela det rekommenderade dagliga intaget av selen (55 µg). Dock ska man va försiktig med att äta flera paranötter dagligen under lång tid om man gör det i syftet att få i sig höga doser selen.

Om man har allergier mot vissa livsmedel, behöver äta terapeutiska doser eller helt enkelt har svårt att få i sig tillräckligt med selen, så kan man äta selentabletter för att vara på den säkra sidan att man tillgodoser sitt behov.

Vilka bör äta selentabletter?

Bor man i delar av världen som har selenfattiga jordar, så behöver man tänka igenom om man verkligen tillgodoser sitt behov av selen. Vidare kan vissa personer ha ett större behov av selen än andra. Till exempel, personer som röker och dricker mycket har större risk för att få selenbrist. Också vegetarianer, äldre människor, gravida och ammade mödrar, infertila par, ungdomar, personer med celiaki, schizofreni eller Downs syndrom bör tänka över sitt intag av selen.

Har man cancer, virussjukdomar såsom HIV och hepatit, hjärt- och kärlsjukdomar, så måste man tänka över sitt intag av selen och säkerligen då inta terapeutiska doser ett tag.

Tänk på att selen kan va giftigt i för höga doser. Det råder dock delade meningar om i vilken dos som anses för hög. Symptom på förgiftning för människor uppträder vid doser mellan 500–2 000 µg under flera veckor men det är sällsynt med förgiftningsreaktioner vid dagligt intag under 1 000 µg. Vid selenförgiftning kan man få vitlöksdoftande andedräkt.

Bör jag äta selentabletter